top of page
DSC03053-byKimLangie (1).jpg

THE COLLECTION

Van kunstwerken kopen voor in huis, naar MErode. Hoe is MErode tot stand gekomen? Een beknopte schets naar de oorsprong van de verzamelwoede.

Het kunstverhaal begint bij de ouders van Patric. Albert Tuytens was ondernemer in de textielwereld. Samen met zijn echtgenote begonnen ze hun collectie met het kopen van litho’s en het meebrengen van mooie objecten van op hun reizen. Nadien zetten ze de stap naar moderne kunst. Van daaruit groeide de passie geleidelijk aan meer richting hedendaagse kunst. Veel van de hedendaagse werken kregen een plaats thuis, maar ook in het bedrijf. Het was Albert Tuytens zijn doel om kunst dichter bij de mensen brengen, zo ook bij zijn personeel. Zijn idee was: ‘Zelfs al houdt het personeel niet van kunst, ze hebben het dan toch gezien.’
 
Zijn zoon Patric was zijn leven lang omringd door kunst en objecten en ging reeds op jonge leeftijd mee naar galerijen en tentoonstellingen. Samen met zijn vrouw Françoise verzamelen ze reeds jaren kunst in hun woning. Hij had echter gebrek aan ruimte om zijn collectie onder te brengen. Tevens zocht hij een plek waar hij volledig zelf kon beslissen wat hij kocht en waar het zou hangen. Hij was reeds enige tijd op zoek naar een plaats in de buurt van Ronse die licht en ruimte ademde. Dit vond hij in de Mérodestraat. In de burelen en magazijnen kregen zijn werken de plaats en ruimte die ze verdienden. Op deze manier kan Patric zijn collectie onder de mensen brengen en zo herhaalt de geschiedenis zich.

485A2184.jpg

Marie, dochter van Patric, is tevens opgegroeid tussen de kunstwerken. Later ging zij zelf kunst maken aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, In Situ3 (site specific installaties). Eén van haar werken vind je trouwens in MErode terug. Voor haar thesis vond zij in de collectie van haar grootouders het ideaal onderwerp. Daarna startte zij haar carrière in een galerij om nadien de overstap naar het onderwijs te maken. Maar niettegenstaande haar carrièreswitch was kunst nooit veraf. Wanneer het nieuwe project van haar vader concreter werd, zette zij er dan ook met plezier en drive haar schouders onder.

DSC02906-byKimLangie-2 (1)
DSC03006-byKimLangie
DSC03021-byKimLangie (2)
DSC03047-byKimLangie (1)
DSC02827-byKimLangie (2)
DSC02986-byKimLangie-2 (1)
DSC02844-byKimLangie
bottom of page