top of page

OVER MERODE

Het minste wat je over Merode valt geen label te plakken. Daarom noemen we Merode het “an open space”. Open om buiten de lijntjes te kleuren, je eigen invulling te geven en out-of-the-box te denken.

Ronse bezoeken

HET GEBOUW

Merode is een voormalige textielbedrijf in het bruisende hart van Ronse. Voor Patric de ideale locatie om zijn steeds groter wordende collectie in onder te brengen. In Merode deelt hij zijn passie voor hedendaagse kunst met anderen.
 

Merode verwijst naar het adres van het pand aan de de Mérodestraat in Ronse. We maken er ook “MErode” van om de nadruk te leggen op ME (ik of mij in het Engels). Het is de plek waar Patric zijn zin kan doen.

485A2976.jpg

AN OPEN SPACE

“Verruim je blik. Vorm je eigen mening. Dialoog en meningsverschillen maken de wereld net boeiend!”
 

Die quote is meteen ook de definitie van “open space”: een plek waar er ruimte is voor je eigen blik, je eigen mening, je eigen verhaal. Merode is geen foundation. Het is geen museum. Ook geen galerij of feestzaal. Het is in oorsprong een uit de hand gelopen hobby, geen plek open voor publiek. Door de vraag van vrienden om de collectie te bezoeken, groeide het idee om Merode open te stellen voor het grote publiek.
 

Het is een work in progress en huisvest verschillende ruimtes die veel mogelijkheden bieden. Als bezoeker breng je best je open blik mee om de totaliteit te zien. Merode is het werk van verzamelaar Patric die het als een kunstenaar vorm geeft.
 

Op zijn beurt geeft het plaats aan onder andere jonge kunstenaars om via hun werken verhalen te vertellen. Bezoekers geven hun eigen invulling aan wat ze zien in Merode. Sinds kort vieren families, vriendengroepen en bedrijven ook hun mijlpalen tussen de kunst. Merode staat open voor recepties, vergaderingen, workshops, seminaries… Marie begeleidt je bij het organiseren van je evenementen.

Bezienswaardigheden vlaamse ardennen
Over
DSC02896-byKimLangie-2 (1).jpg

PATRIC & MARIE TUYTENS

Patric en Marie groeiden beiden op tussen de kunst. Patric als zoon van een ondernemer in de textielsector die een kunstverzameling startte, Marie die het zag bij ouders, grootouders en in het bedrijf. 

 

Samen stellen ze Merode open voor bezoekers, bedrijven en evenementen.

DE COLLECTIE

De collectie is persoonlijk, eigenzinnig en humoristisch. Je vindt er jonge kunstenaars en gevestigde waarden. Belgische artiesten maar ook andere nationaliteiten. Alle werken zijn gekozen en gekocht door Patric. Niet omwille van hun waarde als investering, wel om de verrijking ervan voor zijn leven en dat van anderen.

Leer meer over de collectie

MERODE BEZOEKEN

Bezoek Merode individueel, in groep of op kindermaat. Heb je vragen, neem contact op met Marie.

“Ik wist niet dat een plek als deze bestond in België.”

In Merode hoor je een uniek verhaal, vanuit een heel persoonlijke achtergrond die je enkel kan verwachten van mensen die tussen de kunst zijn opgegroeid en verleden, heden en toekomst  aan elkaar kunnen linken.”

“Ik ontdekte hier heel wat namen

en werken die ik nog niet kende. Leuke ontdekkingen!”

JOUW EVENT IN MERODE

Merode herbergt enkele inspirerende ruimtes voor vergaderingen, seminaries, workshops , en recepties. Download onze brochure of vraag Marie naar de mogelijkheden.

bottom of page